Türkiye’de yaşayan Türk vatandaşların, Almanya’da yaşayan eşlerinin yanına yerleşmeleri için vize almaları gerekir. Almanya aile birleşimi vizesi ise D tipi vize grubundadır. Almanya aile birleşimi vizesi başvurusunda gerekli belgelerin de temin edilmesi gerekir. İstenilen belgeler arasında en önemli belge A1 seviyesinde Almanca dil sertifika belgesidir. Bu sertifikanın alınabilmesi için sınavlarda başarılı olmak şarttır.
Almanca Aile Birleştirme Sınavları 4 temel unsur üzerinden gerçekleşir. Dolayısı ile düzenlenen tüm aile birleşimi kurs eğitimleri ve bunlarla ilgili yayınlanan dokümanlar bu becerilere göre düzenlenir. Almanca aile birleşimi konuları bu dört temel üzerinde yoğunlaşır. Bu unsurlara dikkat edilerek gösterilecek gayret sonucunda üstesinden gelinebilecek bir sınavdır. Bu sınavda ön plana çıkan konular hakkında bilgiler verilerek sınava girecek adaylara bir nebze olsun fayda sağlayacaktır.
Almanya hükümeti tarafından karara göre Almanya’da eşin yanına yerleşebilmesi için vize başvurusunda bulunanların temel düzeyde Almanca bilgisinin mevcut olması istenir. Türkiye’de basit düzeyde Almanca bilgisine sahip olduklarını belgelendirenler vize almalarında kolaylık sağlamaktadır.
Almanya’da yaşamlarını sürdürecek olan kişilerin toplumsal hayata katılımlarını sağlamak amacı ile bu yönteme gerek duyulmuştur. Aile birleşimi yapmak isteyen eşlerin entegre olmaların sağlayacak başlangıç düzeyinde Almanca bilgisine sahip olmaları şarttır. Almanya’da gerçekleşecek olan yaşamlarını daha iyi şartlarda geçirmelerini sağlamak amacı ile bu imkân sunulmuştur.
Dinlediğini anlama bölümünde 15 adet soru bulunmakta, günlük yaşamda gerçekleşin konuşmalar, duyurular ve telefon mesajları dinlettirilir. Bunlar ile ilgili sorulan soruların cevaplandırılması istenir. Her soru için farklı diyaloglar mevcuttur.
Okuduğunu anlama bölümünde mektup, gazete, afiş ve kısa notlar, bilgilendirme levhaları gibi kısa olan metinler okunarak, bunlar ile ilgili sorular cevaplandırılır. Yazma bölümü iki aşamadan oluşur.
Herhangi bir durum ile ilgili metin verilerek, metne bağlı kalma şartı ile formdaki eksikler doldurulmaya çalışılır. İçeriği belli olan konu hakkında 30 kelime altında olmamasına dikkat edilerek kişisel bir metin yazımı sağlanır. Konuşma bölümü ise iki aşamadan oluşur.
Kişi kendini tanıtma amaçlı bilgiler vererek sorulacak soruların cevaplandırılması istenir. Kart çekmede gruptaki katılımcılara kart çektirilerek, karta bulunan kelimeler ile ilgili sorular sorma ve cevaplandırma işlemleri gerçekleşir.
Sonuç olarak gruplandırır ise;
Almanca sınavı konuşma bölümünde kendini tanıtma alt bölümünde kendini tanıtma ile ilgili bilgilerin yer aldığı soruların cevaplanması gerekir. Kendinizi tanıtmanızın ardından konuşma bölümüne geçilir.
Kişilere verilen kartlarda bulunan kelimelerden bir tanesi seçilerek cümle içinde kullanmak şartı ile soru sorulması işlemi gerçekleşir. Günlük hayatta yaşanılan durumlar ile ilgili soruların sorularak cevaplanması gerekir.
Resimli kartlarda bulunan kelimeler ile ilgili ricalı soruların sorulması gerçekleşir. Adaylara ellerindeki mevcut kartlar ile birbirlerine ricalı sorular sorarak Almanca bilgisini ölçmeye çalışırlar.
Kısa konuşma diyalogları ile Almanca bilgisinin ölçüldüğü bölümdür. Havaalanı, bekleme odası ve otel resepsiyonu gibi yerlerde gerçekleşen konuşmaların yer aldığı bölümdür.
15 adet sorunun mevcut olduğu 2 bölümden oluşan okuma bölümünde sorulan 5 soruda internet ilanı ile bilgi aranması istenir.
İki bölümden oluşan yazma bölümü herhangi bir kişi hakkında formda yer alan bilgilerin doldurulması gerekir. Kişi ile ilgili anlatılan bilgilerin forma ilgili yerlere yazılması işleminden oluşur.