Almanca Aile Birleşimi sınavı, yurtdışından Almanya’da yaşayan eşlerinin yanına gitmek vatandaşların girdiği bir sınavdır. Bu kişiler sınavda belirli düzeyde Almanca bildiğini kanıtlamak zorundadır.
Ancak bu şekilde Almanya’da yaşama imkanı elde edilir. Almanca Aile Birleşim sınavı her ay bir defa düzenlenir. Bu şekilde kişiler basit düzeyde de olsa Almanca dil bilgisinin olduğunu kanıtlamış olurlar ve Alman toplumuna ayak uydurabileceklerini ve rahat yaşayabileceklerini göstermiş olurlar.
Sınava girecek vatandaşlar için Almanca aile birleşimi konuları 4 temel üzerinden yapılır.
Bunlar;
Olmak üzere 4 farklı şekilde oluşmaktadır. Bunun için sınava dört beceriye hakim olarak katılmak gerekir. Almanca Aile Birleşimi kitapları da 4 beceriye yönelik olarak hazırlanır. Sınav süresi toplamda dinleme 20 dakika, okuma ve yazma 45 dakika, konuşma 15 dakika olmak üzere 80 dakika sürmektedir.
Sınavda konuşma bölümü için sınav günü dinleme, okuma ve yazma bölümlerine ayrı ayrı girilir. Konuşma bölümündeki konular arasında kendini tanıtma bulunur. Kendini tanıtma sırasında genel sorular ad, soy ad, yaş, hobi, meslek, yaşadığınız yer gibi basit konuları bilmek gerekir.
Karşınızdaki gözetmen ile bu konular hakkında genel sohbet edilir ve konuşma bölümü bitirilir. Almanca Aile Birleşimi Sınav konularına çalışırken konuşma bölümünde genel sorular arasında telefon numarası, yaş, adres gibi konulara da hakim olmak gerekir.
Konuşma bölümüne örnek olarak;
Gibi genel diyalog örnek gösterilebilir.
Sınavın bu bölümünde kısa kısa diyaloglar bulunur. Bu diyaloglar dinletilerek doğru metnin hangisi olduğu işaretlenmesi istenir. Bu sebeple sınava çalışma sırasında havaalanı konuşmaları, tren garı, otel resepsiyonu gibi yerlerde geçecek metinleri dinleyerek anlamaya çalışmak gerekir. Bol bol dinleme çalışmaları sınavın başarılı geçmesini sağlayacaktır. Diğer yandan internet üzerinden Almanca konuşmalar dinleyerek kulak aşinalığı edinmek de faydalı olacaktır.
Sınavın bu bölümü 2 kısımdan oluşur. İlk kısmında sınavda ilan ile ilgili bilgiler sorulur ve doğru olanın işaretlenmesi istenir. İkinci aşamasında ise gazete ilanı verilir ve bir cümle yazar. Bu cümleye doğru olan ilanlardan birinin işaretlenmesi istenir.
Bu sebeple okuma bölümünde bol bol gazete ilanları okumak, okuma egzersizlerinde bulunmak, Almanca metinlere hakim olmak gerekir. Okuma aşamasında okuduğunu anlamak için belirli kelimeleri ve sık sık metin içerisinde bulunan sözcükleri de bilmekte fayda vardır.
Almanca Aile Birleşimi sınavında yazma bölümü de 2 aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama da bir kişi hakkında bilgi verilir ve bu bilgilere göre bir form doldurulması istenir. İkinci aşamada ise mektup veya mail yazma istenir.
Sınavın bu kısmına çalışma esnasında bol bol Almanca metinler okumalı veya Türkçe metinleri Almanca diline çevirerek düzgün cümleler kurma alışkanlığı kazanılmalıdır. Böylelikle sınav sırasında hakim olunan Almanca yazma başarıyla tamamlanır. Bu şekilde gerekli notu alan kişiler sınavda başarılı sayılmaktadır.