Ielts sınavı yurtdışına çıkmak isteyenler için sıkça duyulan kavramlardan biridir. Dil üzerine oldukça önemli bir sınavdır ve dolayısıyla Ielts sınavı hakkında bilgi edinmek için öncelikle Ielts’in ne olduğunu bilmekte fayda vardır.
IELTS, açılımı International English Language Testing System olan ve İngilizce dilinin kullanıldığı ülkelerde eğitim görmek, göç etmek ya da mesleğini icra etmek isteyen kişilerin İngilizce dil becerilerini, daha doğru bir ifadeyle dil yeterliliklerini ölçmek amacıyla yapılan uluslararası bir sınavdır. Genelde Avrupa kıtasındaki ülkelerce eğitim ya da diğer alanlar için talep edilmektedir. Birçok ülkede geçerliliği olan ve dikkate alınan bir sınavdır.
Ne amaçla olursa olsun yabancı bir ülkeye gidecek olan bir insandan elbette o ülkenin dilini anlayabilmesi, konuşabilmesi, okuyabilmesi ve yazabilmesi beklenmektedir. Ielts tam da bu becerileri ölçmeye yönelik bir sınavdır. Buradan da anlaşılacağı üzere Ielts sınavında dört bölüm bulunmaktadır. Bunlar; okuma (reading), yazma (writing), konuşma (speaking) ve dinleme (listening) bölümleridir.
Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır. Ielts Genel (General) ve Akademik (Academic) olarak iki farklı sınav türüne sahiptir. Lisans, yüksek lisans ya da doktora gibi eğitim amaçlı ülke değiştirecek kişilerin Akademik sınava girmesi beklenmektedir. Genel sınava ise eğitim dışında kalan alanlar için girildiğini söylemek yanlış olmayacaktır.
Sınavda yukarıda belirtilen her bir bölüm için farklı süreler ayrılmıştır. Dinleme için 30 dakikalık bir süre verilirken okuma ve yazma bölümleri için 1 saatlik bir süre verilmiştir. Konuşma bölümüne ise diğer bölümlerden farklı olarak 11 ile 14 dakika ayrılmıştır. Süreler Akademik ve Genel sınav türü için farklılık göstermez.
Akademik ve Genel sınav türlerinde konuşma ve dinleme bölümleri ortaktır. Akademik sınavda okuma bölümünde sınavın adına uygun şekilde daha akademik konular ele alınır. Bu sebeple Akademik ve Genel sınavlarda okuma ve yazma kısımları farklılık göstermektedir.
Ielts sınavı 10 günlük aralıklarla yapılmaktadır. Fakat kontenjan sınırlaması olduğundan erken bir tarihte başvuru yapmak mantıklı olacaktır. Sınava giriş sınırlaması yoktur. Sınava girecek adaylar başarısız olmaları halinde tekrar sınava girme hakkına sahiptirler.
Ielts sonuçları 9 puan üzerinden puanlanır. 1 puan en düşük puan 9 puan ise en yüksek puandır. Okuma, yazma, dinleme ve konuşma bölümlerinin her biri ayrı ayrı 9 puan üzerinden değerlendirilir. “Overall score” denen genel puanlama ise ayrı ayrı puanlanan bu bölümlerin aritmetik ortalamasının alınmasıyla elde edilir. Genel sınav türünde farklı puanlar başarılı kabul edilirken Akademik sınav türünde başarılı kabul edilen ortalama puanın 6-6.5 olduğu görülmektedir. Sınav sonuçlarının geçerlilik süresi 2 yıldır.
Ielts sınavı hakkında bilinmesi gereken bir başka bilgi de sınava hem fiziksel ortamda kalem ve kağıtla hem de bilgisayar vasıtasıyla girilebileceğidir. Bu tercih sınava girecek adaya bırakılmıştır.
Türkiye genelinde Ielts sınavı iki kurum tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu kurumlar British Council ve IDP Turkey kurumlarıdır. British Council Birleşik Krallık merkezli bir kurumken IDP Turkey Avustralya merkezli bir kurumdur.
1 Ocak 2021 itibariyle Ielts sınav ücretleri 1400 TL olarak belirlenmiştir. Ücret, bilgisayarla sınav veya kağıt-kalemle yapılan sınav açısından değişiklik göstermemektedir. Ücretler aynıdır.
Sınav başvuruları yukarıda bahsedilen kurumların internet sitelerinden online şekilde yapılabilmektedir. Ielts sınav sonuçlarına itiraz etmek de mümkündür. Sınava giren aday beklediği sonucu elde edememişse girdiği kuruma sınava girdiği tarihten başlayarak 6 hafta içerisinde itiraz edebilir. İtirazlar ekstra ücrete tabidir ve bu ücretler kurumdan kuruma değişkenlik göstermektedir. Sonuç incelemesi ise yaklaşık 4 hafta sürmektedir.