Erasmus+ (Erasmus Plus), Avrupa Birliği tarafından eğitim, iş deneyimi ve sportif aktivite gibi alanlarda kişilerin kendilerini geliştirmeleri için hazırlanmış bir programdır. Erasmus; üniversite, yüksek lisans öğrencilerinin ve eğitim görevlilerinin eğitimlerine yurtdışındaki bir üniversitede devam etmelerini sağlamaları amacıyla kurulmuş bir sistemdir.
Erasmus değişim programına katılmak isteyen öğrencilerin başvuruda bulunabilmeleri için gerekli bazı koşullar mevcuttur. Gitmek istediği ülkeyi, şehri ve üniversiteyi seçen öğrencilerin Erasmus başvuru aşamalarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Erasmus programından, her öğrencinin eğitim hayatı boyunca hibeli olarak sadece bir kez faydalanabileceğinizi unutmayın!
Erasmus+ hibesi , yurtdışında eğitim gören öğrencilerin aylık harcırahıdır.Bu harcırah bedeli gideceğiniz ülkenin para birimine göre değişmektedir.Geri ödemesiz olarak alınır ve hak kazanan her öğrenciye ödenmektedir.
Erasmus sınavında başarılı olabilmeniz için dil seviyeniz minimum B2(Upper-Intermediate) olmalıdır.
Öncelikle başvuru sonrasında sizlerle okulunuzla yurt dışındaki üniversitelerin uyumlu bölümlerini ve kontenjanlarını içeren bir pusula paylaşacaklar bu tercih pusulasından üç adet üniversite seçmeniz istenecek.Bu üniversiteleri seçerken göz ardı etmemeniz gereken birçok husus bulunmakta fakat bunların en önemlilerini sizler için paylaşalım ;
Tabii ki olabilirsiniz. Bunun için özellikle sosyal medyada birçok sayfa, grup ve aynı zamanda internette birçok forum bulunmakta. Bu forumlardan ya da sayfalardan daha öncesinde o bölgede Erasmus+ programına katılmış ve yaşamış arkadaşlara ulaşıp aklınıza takılanları sorabilirsiniz.
Erasmus+ sınavı ile ilgili olarak örnekleri internetten bulabilirsiniz: fakat aynı zamanda şunu unutmamalısınız: Okulunuz kendi sınavını uygulayacaktır , internetten bulacağınız sınavlar sadece sizlere örnek olacaktır.
Hayır , Erasmus sınavı ücretsizdir.
Sınav eğitimi ile öğrenci seçen üniversitelerde;
Erasmus+ sınavı 2 aşamalı olacaktır ; 1. aşamada öğrencinin yazılı sınav puanı ve speaking mülakatı etkili olacak ve daha sonra GANO(Genel Ağırlıklı Not Ortalaması) eklenecek ve öğrencinin sıralaması belirlenecektir.
Uluslararası Dil Belgesi (Avrupa Dil Portfolyosu) gerekli olan üniversitelerde ;
Erasmus+ programı yine 2 aşamalı olacaktır ; 1. aşamada öğrencinin dil belgesinin seviyesi ve speaking mülakatı birincil etkenler olacak daha sonrasında GANO(Genel Ağırlıklı Not Ortalaması) eklenecek ve öğrencinin sıralaması belirlenmiş olacaktır.
Sınavı kazandıktan sonra yapılacaklar ;
Kendi okulunuzdan sizlere vizeniz için gerekli evrak listesi verilecek ve 6 ay(yarım dönem) gitmiş olsanız dahi Ulusal Vize alacaksınız.
Ulusal vizenin özelliği şudur: Öğrenci olduğunuz için birçok yerde öğrenci indirimine sahip olabilirsiniz. Ekstra olarak bulunduğunuz ülke içerisinde pasaport taşımak gibi bir probleminiz olmayacaktır. Bulunduğunuz ülkenin dışına çıkmak isterseniz pasaportunuzu muhakkak yanınıza alınız.
Sınavı kazandıktan sonra yurt dışındaki okulunuzun AB Koordinatörü hocanız ve okulunuzun rektörü bir mail atarak sizleri tebrik edecek , okulla ilgili aklınıza takılan ya da sormak istediğiniz bir prosedür olursa çekinmeden ulaşmanızı iletecek.
Konaklama sürecinde devlet yurdunda kalacaksınız.Genel itibariyle tek kişi ya da 2 kişilik oda seçimlerinden hangisinin size uygun olduğunu mail yoluyla ilettiğinizde size ona uygun bir oda tahsis edeceklerdir.
Belirli bir süreç sonrasında okulda eğitim gören bir öğrenciyi sizlerle eşleştirecekler ve gittiğiniz ülkedeki alışma sürecinizi bu sayede hızlandırabileceksiniz.Herhangi bir problem yaşadığınızda bu öğrencilerle çekinmeden kontağa geçebileceksiniz.
Tüm bu süreçler ve sınav çalışmaları ile ilgili olarak deneyimli kadromuzla sizlere hizmet vermekten mutluluk duyuyoruz.Akademik kariyeriniz için oldukça önemli olan bu deneyimi sıkıntısız yaşamanız için sizleri ofisimize bekliyoruz.