Almanya aile birleşim vizesi belgeleri, vize başvuru formu, pasaport, 2 adet vesikalık fotoğraf, uluslararası evlenme kayıt örneği, A1 seviye dil sertifikası, nüfus cüzdanı fotokopisi, tam vukuatlı nüfus kayıt örneği, ikametgah evrağı olarak belirlenmiştir. Evraklar Türkiye’den başvuran ve Almanya’da yaşayan tarafından teslim edilmelidir. Evrak teslimi tek taraflı olarak yapılmaz. Bu evrakların tamamlanası ve başvuru formunun doldurularak imzalanması ardından Almanya aile birleşimi vizesi için müracaatlar kabul edilir.
Almanya aile birleşimi vize müracaatı için izlenen adımlar şu şekilde sıralanır:
Almanya Aile Birleşimi Vize Başvurusu İçin. : https://nationalvisagermany.idata.com.tr/#/home
Bu adımlar kapsamında kullanılacak olan uluslararası evlenme kayıt örneği, Türkiye’de evlenen kişilerce, ikamete en yakın Nüfus Müdürlük binasına TC kimlik kart ile başvuru yapılarak temin edilir.
Almanya aile birleşim vizesi, Türkiye’de yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, Almanya’da yaşan çocuk veya eşlerinin yanına yerleşmeleri için gerekli olan vize türüdür. Bu vize usun süreli yani D tipi vize kategorisinde yer alır. Kısa süreli vizelerin aksine Almanya Federal Cumhuriyetinde oturma hakkını sunar.
Almanca bilgisini aktaran sertifikayı almak için Alman Konsolosluğunun kabul ettiği Goethe-Institut veya ÖSD kurlarının sınavlarından başarı ile geçilmesi gerekir. Bu kurslar sonunda yapılan sınavlar ardından edinilen sertifika harici belgeler ile vize başvurusu yapmak mümkün değildir. Almanya’da yaşayan kişilerin aile birleşin vizesinden yararlanacak Türk vatandaşı eşleri veya çocukları bu sertifikaya sahip olmalı ve başvuru sırasında sertifikayı evrak olarak sunmalıdırlar.
Bu sertifika için verdiğimiz Aile Birleşimi Kursuna Katılabilirsiniz.
Almanya aile birleşim vizesine dil belgesiz başvurma, belirli şartlara uyum sağlama kapsamında mümkündür. Bedensel, zihinsel veya ruhsal hastalık dolayı temel düzeyde Almanca eğitimi alamayacak durumda olanlar, engel durumlarını doktor raporu ile sunarak, dil sertifikasız başvuru gerçekleştirirler.
Kişi Almanya’da bulunan eşinin ve reşit olmayan çocuğunun yanına gitmek amacı ile birleşim vizesi alıyor ise dil sertifikası zorunlu evrak olarak talep edilmez. Kişinin Almanya’da yaşayan eşi AB Mavi Kart sahibi ise dil sertifikasız başvuru yapılmaktadır. Almanya’da yaşayan eş bilim insanı, yüksek mertebeli çalışan vasıfları ile Alman İkamet Yasası kapsamına giriyor ise dil sertifikasız birleşim vizesi başvurusu yapılır.
Türkiye’den başvuru yapan kişinin Almanya’da yaşayan eşi, El Salvador, Honduras, Andorra, Japonya, İsrail, Kanada, ABD vatandaşlıklarından her hangi birine sahipse, dil sertifikasız vize başvurusu yapılır.
Bu kirterlerin dışında yer alanlar Almanya aile birleşimi vize alımında Almanca dil yeterliliğini kanıtlayan ve konsolosluklarda kabul edilen dil sertifikalarını başvuruda iletmelidirler.
Almanya aile birleşimi vizesi çıkış süresi, ortalama 3 ay olarak belirlenmiştir. Bu süre konsoloslukların çalışma tempolarına ve inisiyatiflerine bağlı olarak değişir. Almanya aile birleşimi vizesi başvurularından 3 ay sonra sonucu sorgulamak ve sonuç hakkında bilgi talep etmek mümkündür.